Naar jaarlijke traditie organiseren we rond de periode van World Kidney Day de Vlaamse Nefrologiedag. Dit jaar gaat onze 14de Nefrologiedag door op dinsdag 17 maart 2020 in congrescentrum De Montil in Essene. Het thema van dit jaar: “Kidney Health for Everyone Everywhere: from Prevention to Detection” sluit perfect aan bij ons voormiddagprogramma. Dr. Ronny Daelemans (ZNA) komt spreken over hypertensie bij chronisch nierlijden en dialysepatiënten. Dr. Wim Lemahieu (Imeldaziekenhuis) zal ons, op zijn geheel eigen manier, verrassen met “Pillen en Preventie in CKD: vriend en vijand”. Tot slot wordt het belang en het begeleiden van rookstop toegelicht door dr. Marc Meysman (UZ Brussel).

Tijdens het namiddag programma zal er lichtjes afgeweken worden van het WKD thema en gaan we het hebben over het vaatacces van onze dialysepatiënt. Katheterproblemen en troubleshooting komen aan bod en wordt gebracht door prof. Jill Vanmassenhove (UZ Gent). Sabine Verniest (verpleegkundige AZ Delta) neemt het verpleegkundig luik op zich en zal ons haar ervaringen en gewoonten m.b.t. Katheterzorg toelichten.

Wij hopen dat we met dit programma genoeg stof tot nadenken en discussie kunnen teweeg brengen. Na het congres is er tijd voor een natje en een droogje om verder te netwerken.

Hopelijk zien we mekaar op 17 maart in de Montil in Essene. Tot dan!

Programma en inschrijven Vlaamse Nefrologiedag 2020