De Hoofdverpleegkundige auteur Marc Verschueren

Hoofdverpleegkundigen spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg. Zij leiden de grootste groep van zorgprofessionals en vormen de centrale schakel tussen de patiënten, hun bezoekers en de zorgverleners. Hoofdverpleegkundigen hebben dan ook een grote impact op de kwaliteit van de zorg. Niet alleen hun klinische kennis en organisatietalent zijn daarbij van belang. Vooral de manier waarop ze leidinggeven aan de professionals rond de patiënt, bepaalt hoe zorg geboden wordt en hoe de patiënten die zorg ervaren.

Dit boek biedt beschouwingen over een aantal knelpunten waarmee hoofdverpleegkundigen geconfronteerd worden, zoals samenwerking en verandering. Verder geeft het een aantal concrete houvasten voor de dagelijkse praktijk. Het boek wordt samengevat in 10 geboden voor leiderschap en kwaliteit.

Vanuit zijn ervaringen als leidinggevende in de zorg kent Marc Verschueren als geen ander de secrets of leadership van de hoofdverpleegkundige. Deze ervaringen combineert hij met de inzichten die hij opdeed in zijn doctoraatsonderzoek over de relatie tussen het leiderschap van de hoofdverpleegkundigen en de kwaliteit van de zorg.

info website ACCO.be